Charles Leclerc rotet bort viktige poeng når Red Bull tok sin første 1-2-seier siden 2016.

Under Formel 1-sesongen 2022s fjerde runde på Imola i Italia truet regnværet hele helgen. Kvalifiseringen foregikk i regnvær, mens lørdagens sprintløp ble kjørt på slicks-dekk. Det regnet i forkant av søndagens løp, som betydde at alle førerne startet på intermediates-dekk.

For Red Bull-fører Max Verstappen, som beholdt beste startspor etter å ha kjørt forbi Leclerc igjen under lørdagens sprintløp, ble det en god start på løpet, når Ferraris Charles Leclerc falt fra andre til fjerde plass før de nådde sving 1. Dermed hadde Verstappen både lagkamerat Sergio Perez og McLarens Lando Norris mellom seg og tittelutfordrer Leclerc.

For Ferrari ble løpet mer vanskelig når de mistet en strategisk viktig brikke i Carlos Sainz. En for sen innbremsing inn i sving 1 for McLarens Daniel Ricciardo sendte ham inn i siden på Ferrari-føreren. Begge havnet i grusen, men Sainz sin Ferrari var strandet og løpet var over for andre løpshelg på rad.

Etter den påfølgende sikkerhetsbilen var det fortsatt Verstappen som ledet an, etterfulgt av Perez, Norris og Leclerc på fjerde. Dermed kunne Verstappen lage en god luke ned til Ferrari-føreren i den innledende fasen av løpet. Fra da av så nederlenderen urørlig ut, på en helg der Red Bull virket å ha en bil som var raskere enn Ferrari.

Daniel Ricciardo, som havnet bakerst etter uhellet mer Sainz, ble førstemann til å bytte til medium-dekk, og med bedre rundetider enn løpslederne ble det raskt stor aktivitet i pit-lane. Av førerne i front var det Perez som sittet først, med Charles Leclerc bare noen sekunder bak seg. Leclerc, som hadde kjørt seg forbi Norris, pittet runden etter og kom noe overraskende ut foran Sergio Perez. Med varmere dekke kjørte imidlertid Perez raskt forbi Leclerc og lå igjen på andre plass rundt seks sekunder bak løpsleder Max Verstappen.

Krisehelg for Mercedes

Mercedes hadde en dårlig kvalifisering på fredag, der George Russell og Lewis Hamilton havnet på henholdsvis 11. og 13. plass. Under sprintløpet mistet Hamilton én posisjon, mens Russell fullførte på en 11. plass. Søndagens løpsstart ble perfekt for Russell, som hadde kjørt seg opp til sjette plass i løpet av første runde. Hamilton klarte ikke å kjøre seg noe oppover på starten, og hadde et løp der han fikk studert bakvingen til AlphaTauri-fører Pierre Gasly mye av tiden.

Da Hamilton ble kjørt forbi med en runde av løpslederne ble det en brutal oppvekker for Mercedes at bilen pr i dag ikke er i nærheten av å kunne konkurrere med Red Bull og Ferrari.

Leclerc ville for mye

Det så lenge ut som at førerne ville fullføre på medium-dekk, men Ferrari tok en sjanse og byttet til soft-dekk først. Red Bull svarte umiddelbart runden etter med Perez, og selv om mexicaneren kom ut foran var Leclerc mye nærmere nå. Monegasken hadde et tydelig ønske om å kjøre forbi Perez. Da han tok for mye kerb i sving 14 fikk han overstyring, og endte i veggen. Han var svært heldig med at det kun endte med en knukket endeplate på frontvingen. Etter en tur til i pitlane kjøre Leclerc ut på en niende plass. Han hadde åpenbart bedre løpstempo en bilene rundt, og kjørte seg opp til sjette plass. Løpet kunne endt mye verre, men løpet ble skuffende for Ferrari på hjemmebane

Første Red Bull 1-2-seier siden 2016

Etter å ha kun fullført ett av tre løp så langt i sesongen ble det en oppløftende kveld for Max Verstappen og Red Bull. Seieren var dominant, og han fullførte over 16 sekunder foran lagkamerat Segio Perez. Med sin andre plass sikret Perez dermed Red Bull sin første 1-2-seier siden Malaysia i 2016.

Med Carlos Sainz ute av løpet og Charles Leclercs tabbe har Max Verstappen og Red Bull spist opp mye av Leclercs og Ferraris forsprang både i fører- og konstruktørmesterskapet.