1

Max Verstappen

Biografi

Nederlenderen Max Verstappen startet sin Formel 1-karriere for Toro Rosso, og fikk sin debut i 2015 i Australia. Da han startet løpet, 17 år og 166 dager gammel, satte han rekord som den yngste føreren noensinne til å starte et Formel 1-løp. Verstappen fullførte 2015-sesongen med respektable 49 poeng, men pådro seg også en gridstraff på 5 plasser etter å ha kjørt inn i Romain Grosjean i første sving i Monaco.

Han startet 2016-sesongen som Toro Rosso-fører, men overtok setet til Daniil Kvyat i Red Bull før løpet i Spania. Verstappen startet debut-løpet for Red Bull på fjerdeplass, men rykket raskt opp til andre plass da Nico Rosberg og Lewis Hamilton, som lå på første og andre, kræsjet i hverandre på vei inn i sving fire. Med en annerledes dekk-strategi enn lagkamerat Daniel Ricciardo, vant Verstappen sitt første løå for Red Bull, og ble med det også den yngste føreren til å vinne et Formel 1-løå noensinne.

2017-sesongen ble preget av mange ikke-fullførte løp, og sesongen endte på sjette plass. 2018-sesongen ble en forbedring til fjerde plass, mens han fullførte 2019- og 2020-sesongen på tredje plass.

2021-sesongen ble en av de mest spennende og tette sesongene noensinne, og etter tett kamp med Mercedes-fører Lewis Hamilton gjennom hele sesongen hadde førerne like mange poeng før siste løpet i Abu Dhabi. Verstappen hadde kvalifisert på pole position, men hadde en treg start og ble forbikjørt av Hamilton på vei inn i sving én. Derfra så det ut til å gå Hamilton og Mercedes’ vei, frem til Nicolas Latifi kræsjet mot slutten av løpet, og sikkerhetsbilen ble kalt inn. En kontroversiell avgjørelse av løpsdirektør Michael Masi førte til at Max Verstappen hadde nyere og raskere dekk enn Lewis Hamilton da løpet ble satt i gang igjen med én runde igjen. På vei inn i sving fire kjørte Verstappen forbi Hamilton, og ledet løpet resten av runden. Dermed ble han verdensmester for første gang.

Verstappen kjennetegnes som en fører med et ekstremt talent, som kan kjøre nærmere bilens potensial enn mange andre førere. Han er også en av førerne som er vanskelig å ha som lagkamerat, ikke primært fordi han er dårlig til å samarbeide med, men fordi han er en veldig rask fører. Det har samtidig vært kontroverser knyttet til samarbeidet med sin lagkamerat. I 2018 i Aserbadsjan Grand Prix kræsjet Verstappen daværende lagkamerat Daniel Ricciardo etter at Verstappen ikke ville slippe forbi en raskere Ricciardo. I Brasil Grand Prix 2022 ble Verstappen sluppet forbi av lagkamerat Sergio Perez i håp om at han skulle ta igjen og kjøre forbi Fernando Alonso og Charles Leclerc. Sistnevnte var i tett kamp med Perez om andreplassen i førermesterskapet, og avtalen mellom Verstappen og laget var at han skulle la Perez kjøre forbi igjen på siste runde om Verstappen ikke kom seg forbi Alonso. Det klarte ikke Verstappen, som samtidig nektet å slippe Perez forbi.

I hjul-til-hjul-kamp regnes han som en kompromissløs fører, og har fått et rykte på seg for å være en fører som tvinger motstanderen til å enten bevisst gå inn i et kræsj eller måtte gi seg.